Νέα δέσμη μέτρων για απλοποίηση των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ

Νέα δέσμη μέτρων για την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα δρομολογεί μέχρι τον Ιούνιο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ετοιμάζουν παρεμβάσεις για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, την ενοποίηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών των εμπλεκόμενων φορέων στις αδειοδοτήσεις και την ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πηγές στα Νέα μέχρι το Πάσχα η ηγεσία του υπουργείου θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα αφορά τον περιορισμό διοικητικών αποφάσεων στο στάδιο της έκδοσης των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ΑΠΕ. Σκοπός της κυβέρνησης – σε συνδυασμό με την περσινή πρώτη δέσμη μέτρων – ένα έργο πράσινης ενέργειας να έχει ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία το πολύ σε δύο χρόνια. Τόσος είναι και ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Το δεύτερο μέτρο που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου είναι τον Μάιο μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» να προκηρύξει διαγωνισμό για την ενοποίηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών που διαθέτουν οι αρμόδιοι φορείς: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) κ.λπ.

Το τρίτο πακέτο των παρεμβάσεων αφορά το φιλόδοξο σχέδιο της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο αφορά πρόταση επενδυτών. Οι τελευταίοι ζητούν να δοθεί προέγκριση στην είσοδό τους σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές προκειμένου σε πρώτη φάση να αναλάβουν το οικονομικό ρίσκο και να προχωρήσουν σε προκαταρκτικές έρευνες (ανεμολογικές μετρήσεις κ.λπ.). Σε ένα με δύο χρόνια που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αυτές και το Δημόσιο θα έχει προχωρήσει και σε αναγκαίες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, να δοθούν οι τελικές εγκρίσεις για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το υπουργείο ΠΕΝ να προχωρήσει πρώτα στην κατάτμηση του θαλάσσιου χώρου σε «παραχωρήσεις» στις οποίες θα διεξαχθούν έρευνες από ανεξάρτητη εταιρεία. Επειτα θα εκδοθούν αναγκαίες περιβαλλοντικές αποφάσεις και κατόπιν διαγωνισμών θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο.

Σχετικά